Recomandarile de astazi sunt adresate mai ales persoanelor care stau mult timp in praf, fum, gaze toxice, noxe, care locuiesc in apropierea strazilor aglomerate, celor care au renuntat la fumat sau isi doresc sa renunte, precum si acelora care prin natura muncii lor sunt expusi vaporilor de diluanti, vopsele sau substantelor toxice precum pesticide, insecticide.

Pentru a mentine plamanii si caile respiratorii intr-o buna stare de functionare, sunt necesare anumite terapii de purificare. Iata cateva:

• Aplicarea de cataplasme calde pe piept. Ajuta la lichefierea toxinelor acumulate in plamani, pentru a fi mai usor eliminate prin diverse terapii cu plante medicinale. Mai intai, se unge zona pieptului cu ulei presat la rece sau ghee, apoi se aplica un saculet de sare grunjoasa care in prealabil a fost incalzita. Se mentine asa timp de 15-20 de minute. Pentru o eficienta sporita, cataplasma se va aplica in fiecare seara, timp de o saptamana.

• Inhalatii cu uleiuri esentiale. Se pot realiza fie in completarea aplicarii cataplasmelor, fie independent. Si acestea au rolul de a lichefia toxinele, chiar mai mult, ajuta la degajarea respiratiei. Au efect antiseptic si tonic pulmonar. In apa fierbinte folosita pentru inhalatie se vor adauga 1-2 picaturi dintr-unul din uleiurile urmatoare: eucalipt, brad, pin, menta, camfor, arbore de ceai.

• Inhalatii cu vapori de obligeana. Se presara pulbere de obligeana pe o sursa de caldura si apoi se inhaleaza vaporii. Este un remediu foarte bun pentru desfundarea sinusurilor, chiar si in cazurile cronice.

• Apa sarata trasa pe nas. Se pune o lingurita rasa de sare in 250 ml apa calduta, se acopera nara dreapta, iar pe nara stanga se trage apa, eliminandu-se apoi pe gura. Se realizeaza alternativ pe fiecare nara.

• In medicina indiana se foloseste pulberea de aur pentru eliminarea tuturor toxinelor din organism, inclusiv pe cele acumulate la nivelul aparatului respirator. Intrucat e mai greu de procurat, poate fi inlocuita cu aur coloidal.

• Consumul de lapte cald in care s-au adaugat 1-2 lingurite de ghee (este permis doar dupa ce s-au efectuat terapiile de purificare). Laptele reduce mult efectele substantelor toxice acumulate in organism.

• Exercitii de respiratie adanca, realizate in mijlocul naturii. Studii recente au evidentiat ca, pe langa beneficiile aduse aparatului respirator, acestea, daca sunt corect realizate, diminueaza stresul si afectiunile asociate, confera o mai buna concentrare in activitatile intelectuale etc.

Plantele medicinale recomandate pentru purificarea sistemul respirator sunt: obligeana, patlagina, iarba mare, busuioc, piper lung, ciubotica cucului, suc de ghimbir amestecat cu miere, sirop din muguri de pin si in general toate plantele cu proprietati expectorante.