Dupa ce lipitoarea s-a fixat si a inceput sa extraga sange, aceasta trebuie aco­pe­rita cu o bucata de bumbac uda si mentinuta asa pe toata durata procedurii. In textele ayurvedice se men­tio­neaza ca lipitorile sug doar sangele viciat si nu pe cel sanatos.

In momentul in care simtiti o usoara intepatura, inseamna ca lipitoarea su­ge sange sanatos. Aceas­ta senzatie este normala la inceputul procedurii, timp de aproximativ cinci minute, dupa care dispare si nu se mai simte nimic. De asemenea, mai pot fi prezente senzatii de mancarime chiar pe locul aplicarii. Si aceasta este normala! Daca insa mancarimea este intensa si cuprinde o zona mai mare, atunci procedura trebuie intrerupta, deoarece poate fi vorba de o reactie alergica.

Numarul lipitorilor aplicate o data poate varia intre trei si sase. In cazul afectiunilor mai grave insa, se poate creste numarul lor pana la 12-15 sau chiar mai mult. Raportul este de o lipitoare la 1 cm. patrat. O lipitoare suge intre 8 si 10 ml. de sange.

Este foarte important ca, in cazul varicelor, sa nu aplicati lipitorile direct pe ele, ci in apropierea lor.

Cand a extras o cantitate suficienta de sange, lipitoarea se desprinde singura. Daca doriti sa o desprindeti mai repede, puneti putin alcool sanitar pe piele, langa lipitoare, si aceasta se va desprinde din cauza mirosului.

Masuri post procedurale

Deoarece lipitorile secreta o substanta numita hirudina, ce are efect anticoagulant, locul va sangera si dupa incheierea procedurii propriu-zise. Curatati bine locul cu apa si apoi puneti direct pulbere de turme­ric, puneti o bucatica de vata deasupra si pansati cu leucoplast. Acest bandaj trebuie sa fie unul ferm. Turmericul ajuta la oprirea sangerarii si regenerarea rapida a pielii. Este necesar sa tineti locul pansat aproxi­mativ 2 zile, timp in care inlocuiti periodic pulberea de turmeric.

Dupa incheierea procedurii, lipitoarea trebuie determinata sa vo­mi­te tot sangele, altfel aceasta va muri. Deoarece in filozofia ayurvedica non-violenta are un rol deosebit de important, aceasta recomanda ca lipitoarea sa nu fie lasata sa moara.

Exista doua modalitati prin care lipitoarea poate vomita sangele acumulat:

• Prima modalitate – puneti lipitoarea in apa cu turmeric si aceasta va incepe spontan sa vomite. In momentul in care incepe sa inoate inseamna ca a vomitat suficient si poate fi mutata intr-un recipient cu apa curata.

• A doua modalitate – tineti lipitoarea cu doua degete de capatul opus gurii. Introduceti-o cu gura in putina pulbere de turmeric dupa care, cu cealalta mana stoarceti-o, dinspre coada inspre gura, pana va vomita tot sangele. Apoi, puneti-o in recipientul cu apa curata. Daca aceasta incepe sa inoate, inseamna ca a eliminat tot sangele. Daca insa este lenesa, atunci trebuie repetata “stoarcerea”, pana cand vomita tot sangele.

Lipitorile trebuie pastrate intr-un vas de sticla, iar apa va fi schimbata o data la cinci zile. Intre doua proceduri trebuie lasat un interval de sapte zile, pentru ca lipitoarea sa se poata reface integral. Studiile realizate in India au aratat ca lipitorile nu pastreaza agenti infectiosi (bacterii, virusuri) care sa se transmita mai departe. Cu toate acestea, este indicat sa refolositi o lipitoare la aceeasi persoana si nu la persoane diferite.

Publicat in CRONICA ROMANA in data de 21.03.2011