Suferiţi de “rău de mişcare” şi nu ştiţi cum să procedaţi ca să puteţi tolera mai bine deplasările pe distanţe lungi? Iată câteva recomandări care, cu siguranţă, vă vor ajuta:

• Creierul, pentru a-şi face o imagine despre poziţia corpului, analizează informaţiile ce provin de la simţuri. Răul de mişcare apare atunci când aceste informaţii sunt contradictorii: sistemul vestibular transmite informaţia că organismul este în mişcare, iar analizatorul vizual arată că acesta stă pe loc. Pentru a evita aceste mesaje contradictorii, aşezaţi-vă astfel încât să puteţi să urmăriţi drumul în timpul mersului şi să aveţi o perspectivă cât mai largă. Evitaţi să citiţi, să vă jucaţi pe telefon sau să realizaţi activităţi care vă limitează câmpul vizual.

• Urmăriţi să fiţi odihnit înainte de a pleca la drum. Starea de oboseală amplifică starea de rău, precum şi senzaţia de greaţă.

• Unele persoane preferă să plece la drum fără să fi mâncat ceva înainte. Nu este o idee foarte bună, deoarece foamea amplifică senzaţia de oboseală. Luaţi o masă formată din alimente uşoare, dar hrănitoare: cereale integrale, lapte dulce, iaurt, cartofi copţi cu unt. Evitaţi să consumaţi înainte sau în timpul călătoriei alimente uscate, reci sau prăjite, deoarece acestea creează un disconfort digestiv care se va reflecta în starea generală.

Este bine să aveţi la dumneavoastră:

• Un termos cu apă caldă în care aţi adăugat miere şi lămâie, din care să beţi regulat, cu înghi­ţituri mici.

• Pulbere de ghimbir uscat sau feliuţe de ghimbir proaspăt. La fiecare oră, luaţi câte un vârf de linguriţă de pulbere sau mestecaţi o felie de ghimbir.

• O sticluţă cu ulei esenţial de mentă. Puneţi câteva picături pe un tampon de bumbac pe care să îl mirosiţi, iar din când în când puneţi câte o picătură de ulei direct pe limbă.

• Câteva linguriţe de seminţe de mac, pe care să le consumaţi în timpul călătoriei. Au un efect calmant, liniştitor, fiindu-vă de un real folos în cazul în care călătoria vă provoacă nelinişte sau anxietate.